top of page
Zoeken

Zadelmaker vs. zadelpasser

Bijgewerkt op: 26 mrt. 2020

Wanneer is iemand een zadelmaker en wanneer is iemand een zadelpasser. Misschien is dit een vraag die eerder onder collega’s tot discussies leid dan dat klanten echt nieuwsgierig zijn naar hoe dit nu echt zit. Toch lijkt het me goed om dit eens aan jullie toe te lichten. Ik noem mijzelf namelijk zowel zadelmaker als zadelpasser, maar ben ik ook beide, als je het vaktechnisch bekijkt?

Wat doet een zadelmaker?

Een zadelmaker is iemand die in een werkplaats, in een fabriek werkt. Hij of zij maakt vanuit lappen leer en een zadelboom een geheel zadel. Dit is iets wat we in Nederland nauwelijks meer zien, de meeste zadels worden aangemeten, besteld en elders in de wereld geproduceerd. Maar is iemand die geen zadels geheel vanuit niets maakt dan meteen geen zadelmaker maar een zadelpasser? Hier zijn de meningen over verdeeld… De mensen die geleerd hebben om zadels te produceren en dit ook daadwerkelijk doen vinden vaak dat mensen die zadels aanmeten en ook aanpassen en repareren géén zadelmakers zijn, maar zadelreparateurs of zadelpassers. Een zadelmaker is volgens hen dus iemand die zich dus echt dagelijks bezig houd met het produceren van zadels.

Ik produceer persoonlijk geen zadels, daar is mijn werkplaats niet voor ingericht en ik heb daar ook geen tijd voor. Ik vind het fijner om samen te werken met goede zadelmerken die de zadels voor mij produceren. Dit neemt niet weg dat ik wel heb geleerd om een zadel te kunnen maken tijdens mijn opleiding, ik zou de titel zadelmaker dus wel mogen dragen, echter is dit zadels maken niet wat ik dagelijks doe. Ben ik dan nu enkel een zadelpasser?

Wat doet een zadelpasser?

Een zadelpasser heeft in de opleiding geleerd wat de voorwaarden zijn van een goed passend zadel, maar het aanpassen van zadels hoort daar niet direct bij. De meeste zadelpassers kunnen ook zadels bijvullen en waar nodig repareren, dit word tegenwoordig een zadelreparateur genoemd. Best ingewikkeld hé? En als ik eerlijk ben is er door klanten nog nooit aan mij gevraagd of ik zadelpasser, zadelreparateur, zadelmaker of een combinatie van die 3 ben. Toch vind ik het wel eens lastig hoe ik mijzelf voorstel, dan zeg ik toch vaak “zadelpasser”, omdat dat is wat ik dagelijks doe.

Om dit verhaal mee af te sluiten én het nog een beetje ingewikkelder te maken is alles omtrent zadels een vrij beroep. Dat betekend dat iedereen zadels zou mogen verkopen, zeggen dat hij of zij daar verstand van heeft en zonder enige opleiding een bedrijf starten in de zadels. Ik denk dus dat het goed is om je altijd even te verdiepen in de zadelmaker, zadelpasser of zadelreparateur waar jij een dienst bij af zou willen nemen. De titel is mijn inziens dus minder spannend dan de ervaring, opleidingen en de bijscholingen die iemand volgt. Wat vind jij? Ben ik een zadelpasser of een zadelmaker? Ik weet het niet zo goed, maar ik weet wel dat ik er ontzettend veel passie voor heb!

Tot de volgende blog!

Liefs Maaike

Op maat gemaakt zadel
Zadelpasser vs. zadelmaker

253 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page